Misijní zpravodaj ze světa Cagliero 11 – květen 2025
Cagliero 11, Svět misií

č. 185 / květen 2024

Jak probíhá salesiánská formace v oblasti Afriky a Madagaskaru? A jak pomáhá misiím tým salesiánské filmové školy?

Když film pomáhá

První filmová škola Dona Boska v Paříži Don Bosco International Media Academy (DBIMA ) vytvořila pro misijní tým v Římě již 40. krátké video CaglieroLIFE. Tato škola je vedená salesiánským misionářem, vyslaným misijním sektorem v Římě před dvanácti lety, v rámci Projektu Evropa. Škola udržuje odhodlání podporovat kreativitu a dokonalost s důrazem na salesiánské hodnoty. Do projektu jsou zapojeni studenti školy – každý měsíc se účastní klubu CaglieroLIFE a spoluvytvářejí tato krátká videa, inspirovaná nápady sektoru pro misie, která vycházejí každý měsíc a přinášejí mladým lidem křesťanské hodnoty a hlubší porozumění a uznání morálních a etických principů.


Zasvěcení ve světě

  • Jezuité byli prvním řádem, který od svého rozmachu v roce 1966 ztratil více než polovinu svých členů – z počtu 36 038 na 17 908 (v roce 2011). V současné době mají 14 839 členů, což je o 59 % méně než je jejich historické maximum.
  • Dva další řády dosáhly tohoto milníku v roce 2016: františkáni (nyní 54 %) a Obláti Panny Marie Neposkvrněné (nyní 53 %).
  • Pokud budou současné trendy pokračovat, za devět let ztratí jezuité titul největšího řeholního řádu ve prospěch salesiánů

 


K zamyšlení z misijní sekce

▀  Co by se dalo zlepšit ve formaci mladých salesiánů?
▀  Jak mohu prohloubit svou formaci, aby byla pravdivá a autentická?


„Bez kříže nemůžeme být Pánovými učedníky.” (papež František)


Celý květnový zpravodaj CG11 v angličtině si můžete stáhnout zde: 2024.05 Cg11 En