S plným břichem to lépe myslí!
Pátý přípravný víkend pro dobrovolníky byl nabitý. Probírali jsme témata jako je fundraising, zdravověda, dobrovolnictví v Indii a zneužívání. Také jsme si užili indický kulturní večer a skvělé jídlo během celého víkendu.
Dobré jídlo je základ

Pro mě mezi nejdůležitější momenty z víkendu rozhodně patří dobré jídlo. Ne protože bych celé dny nejedl, ale protože s plným břichem se lépe přemýšlí. Víc věcí si dokážu zapamatovat a celkově pochopit. Při příjezdu jsme měli na večeři vynikající hráškovou pomazánku. Ještě z dalších jídel nemůžu zapomenout na sobotní indickou večeři. Na níž jsme měli tři přílohy. Čočku, rýži kořeněnou červenou směsí, a ještě v tom byl zázvor, vařenou kapustu, pokud si dobře vzpomínám a kdo chtěl si to mohl posypat koriandrem. Celkově to mělo zajímavou chuť na mě tam bylo až moc zázvoru, ale dost o jídle pro to jsme tam přece nebyli anebo…?

Fundraising

První prezentaci měl Honza o fundraisingu a o všem, co se získávání finančních prostředků. Dozvěděli jsme se, že lidé chtějí přispět. Třeba proto, že: se chtějí podílet na dobrých věcech, mají moc peněz a nevědí co s nimi, chtění být zapojení do něčeho smysluplného. A jako bonus si mohou nechat snížit základ daně.

Následně jsme si udělali kolečky, kdy „exáci“ (bývalí dobrovolníci) povídali o tom, jak získávali oni prostředky na vyslání a co jim fungovalo a co na opak ne.

Organizovaný večer končil tím, že jsme každý měli dát 50 korun do společného banku. Každý jsme si potom měli vymyslet nějaký projekt, který bychom uskutečnili, když bychom ostatní přesvědčili pro náš projekt. Vyhrála to Maruška, která vymyslela projekt, kdy udělá postiženým lidem radost nákupem zákusků.

Indie a zdravověda

Další den dopoledne jsme se spojili přes internet se třemi dobrovolnicemi, které jsou nyní v Indii. Dvě jsou na jihu – první pracuje ve velké škole, kam chodí zhruba 600 dětí. Učí je angličtinu. Druhá dobrovolnice také učí děti anglicky.

Třetí dobrovolnice je na severu, a i když je tam kolem 7 °C, tak místní chodí stále na boso, i když na sobě mají kabát a čepici.

Následovala přednáška o zdravovědě. Prošli jsme si první pomoc, stabilizované polohy, potřebné očkování a také třeba to, že se průjmům určitě nevyhneme a jak si míchat hydratační roztok proti dehydrataci. Že po uštknutí jedovatým hadem nám nic jiného než antisérum nepomůže a že domorodcům v Africe nemáme věřit v tom, že to vyléčí sami.

Téma zneužívání

Na závěr byla prezentace o zneužívání nejen v církvi. Máme spíše věřit obětem než nevěřit. Zhruba 70% případů se prý se potvrzení a jen 10% se vyvrátí. Každý můžeme být oběť ale i agresor.

Je potřeba si stanovit pevné hranice a držet se jich, že se nezačnu blíže seznamovat s nadřízeným nebo podřízeným. Když chce člověk vztah dále rozvíjet do partnerského, tak by měl jeden nejdřív odejít. Jednoduše zrušit podřízenosti.

Na závěr přednášející povídal o tom, jak si dělal svůj vlastní výzkum o tom, že ženy poznají, nebo si myslí že poznají, když je chlap „svléká pohledem“. A jak to poznají? Skoro každá řekla odpověděla: „To prostě poznáš.“

dobrovolník v přípravě