Dobrovolnice v Africe
Dobrovolnictví v zahraničí – vyjeď na misie!

Jako každý rok tak i letos v říjnu spouštíme přípravný kurz Adopce nablízko pro zájemce o misijní dobrovolnictví v zahraničí.

O čem je Adopce nablízko?dobrovolnictví ve světě a misie

Dobrovolník do zahraničí vyjíždí na rok (nebo na letní měsíce) na misie. Nejede sám za sebe, ale je součástí širšího salesiánského díla, které je zaměřeno zejména na pomoc dětem a mladým lidem. Misijní dobrovolnictví v zahraničí je o tom, dát rok svého života pro mladé, „být tam” pro druhé.

Jak můžeš v zahraničí pomáhat?

Různě! Můžeš buď pracovat přímo s dětmi a mladými lidmi (výuka, volnočasovky apod.) nebo pomáhat manuálně na stavbě či na farmě. Zdravotníci mohou částečně vypomáhat ve zdravotnických zařízeních. Salesiáni ve světě také velmi rádi přivítají dobrovolníky, kteří pomohou s výukou odborných předmětů, IT odborníky i administrativní výpomoc. Záleží vždy na tom, co můžeš nabídnout nebo co jsi ochotný/á dělat.

V čem spočívá příprava?

Salesiánská asociace Dona Boska, z.s. (SADBA) každoročně pořádá přípravný kurz Adopce nablízko. Příprava zabere téměř rok, ale stojí za to, i kdybys nakonec nevyjel/a! Nejprve se za pomoci týmu zjišťuje, zda je to cesta pro tebe nebo ne. Druhá část je více zaměřena na praktickou přípravu působení v zahraničí. Během celého kurzu se potkáváš s bývalými dobrovolníky („exáky“), kteří předávají své zkušenosti, rady i nadšení.

Kam můžeš jako dobrovolník vyjet?

Naši misijní dobrovolníci působí v salesiánských dílech po celém světě. Můžeš vyjet do Evropy (Bulharsko, Albánie, Německo, Británie a další) nebo i někam dál do chudších zemí (země Afriky, Indie, Papua Nová Guinea, Ekvádor nebo třeba Mongolsko). Vhodné místo hledáme s dobrovolníkem společně.

Co je potřeba, abys s námi mohl/a vyjet na misie?

Abys vyjel, tak musíš být dospělý/á. Tvůj zdravotní stav by měl být stabilizovaný. Zejména je ale potřeba otevřenost k nové kultuře a ochota se učit nové věci. Více se dozvíš v přípravném kurzu Adopce nablízko.

dobrovolnice v Africe Váháš zda je dobrovolnictví v zahraničí pro Tebe?

Přijeď na první víkend a uvidíš sám/a! Můžeš se také podívat na dopisy dobrovolníků z jejich působení nebo třeba na náš Facebook. Najdeš nás také na portálu dobrovolnik.cz

Přihlas se co nejdříve, začínáme o víkendu 6. – 8. 10. 2023 v Rajhradě u Brna.

 

Petra Klašková
kordinátorka dobrovolníků